Paz. Ara 3rd, 2023

Dil ve konuşma terapisi; terapi öncesi, terapi süreci ve terapi sonrası olmak üzere 3 aşamadan oluşur.
Terapi Öncesi: Dil ve konuşma değerlendirmesi Öncelikle dil ve konuşma problemine sebep olabilecek sağlık muayenesi yapılmalıdır. Çocuğun konuşmasına sebep olabilecek anatomik, fizyolojik bir sorun olup olmadığından emin olunmalıdır. Örneği çocuğun oral kavitede bulunan bir anormallik , işitme kaybı, sağlıklı solunumu etkileyen anormallikler, kaslardaki problemler…. olması konuşma problemlerinde ilk bakılması gerekenlerdir.
Daha sonra bireyin oral motor kullanım potansiyelinin değerlendirilmesi gerekmektedir. Konuşmada rol alan dil, dudak çene, yanak ve nefesin sesin çıkması için uygun potansiyel çalışması gerekmektedir.
Çocuğun kritik dönemleri hakkında bilgi alınmalıdır. Dil ve konuşma sorunlarına yol açabilecek çocuğun geçmişi hakkında detaylı bir anamnez alınmalıdır. Taşınma, ölüm, doğum, nöbet, ağır hastalıklar, boşanma, kaza… çocukta konuşma gelişimini olumsuz etkileyebilmektedir.

Aile değerlendirmesi yapılmalıdır. Ailenin yanlış tutum ve davranışları konuşma gelişimini olumsuz etkileyebilmektedir. Şiddet, ilgisizlik, aşırı koruma….
Çocukta artikülasyon problemi var ise  artikülasyon testi uygulanıp hangi sesleri nerede nasıl ne şekilde çıkartamadığı değerlendirilmelidir.
Kardeş ilişkisi değerlendirilmelidir. Çocuğun kardeşi ile problemleri, iletişimsizliği, kıskançlık, şiddet konuşma gelişimini etkileyebilmektedir.

Terapi Süreci: Terapi sürecinde tespit edilen problem ve eksiklikler belirlenir program oluşturulur seans planlanır.  Dil ve konuşma terapisti, aile ve hastanın diğer çalıştığı uzmanlarla birlikte program uygulanmaya başlanır. Terapi sürecinde dikkat edilmesi gerekir. Uzmanlar koordineli çalışmalıdır ve birbirlerini tamamlamalıdır. Uzmanlar iletişim halinde olmalıdır amaç terapi süreci kısaltmak hızlı bir şekilde hastayı akranları seviyesine çıkarmak, problemi ortadan kaldırmaktır. Terapi sürecine tüm aile bireylerinin katılmasında fayda vardır. Hastanın ödevlerinin yapılması, moral verilmesi gerekmektedir. Uzmanın hazırladığı planın dışına çıkılmamalıdır.

Terapi Sonrası: Terapi bittikten sonra dil terapistinin planladığı şekilde muayeneye gelmekte fayda vardır. Problemin tekrarlama riskine karşı alınacak önemler konuşulmalıdır. Konuşma problemine bağlı başka problemler baş gösterdi ise başka uzmanlardan yardım alınmalıdır.

Mehmet Ongun
Özel Eğitim ve Konuşma Bozuklukları Uzmanı

Kartal – İSTANBUL
Tel: 0 546 218 6 218
Mail: dkadanismanlik@gmail.com

DKA EĞİTİM VE DANIŞMANLIK

dka danismanlik

By admin