Özel eğitim almak ve aşamaları

9.660 okundu

Artık devlet özel eğitime ihtiyacı olan çocukların eğitim ücretini karşılıyor. Velilere ise Kaliteli bir özel eğitim merkezi bulmak kalıyor.”Mutlaka çevrenizde “özel eğitime ihtiyacı olan çocuklar” olmalı. Bu konuda sizlerle paylaşmak istediğim önemli bilgiler var.

Son günlerde “Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi” ismini çok duymuş olmalısınız. Hemen her yerde özellikle son iki yıldır bir Özel Eğitim ve Rehabililatasyon Merkezleri açılıyor. Bunun nedeni; devletin özel eğitime ihtiyacı olan çocuklara ücretsiz eğitim alma hakkı tanımasıdır.

 

Fakat bu kanunla birlikte yolsuzluklar atarken bu alandaki eğitim kalitesi de düştü. Kaliteli bir özel eğitim merkezi bulmak zorlaştı. Özel eğitim merkezleri özelllikle kırsal bölgelerdeki aileleri kandırarak eğitime hile karıştırdı. Bugün bunun örneklerini gazatelerde görüyoruz; Eğitim veriyorum diyerek çocuğun oyun odasına alınıp eğitim verilmemesi; çocuğun ayda bir eğitime alınması; aileden raporun alınıp, çocuğun kuruma getirilmemesi gibi.

 

Özel eğitime ihtiyacı olan çocukların ailelerinin bu konuda çok titiz davranması ve ilgili bir veli olması gerekir. Aileler seçecekleri kurum hakkında bilgi sahibi olmalı, seans sıranda çocuklarını gözlemeli, öğretmeniyle programını konuşmalı “çocukları gerçekten eğitim alıyor mu?” diye araştırmalı. Özel eğitime ihtiyacı olduğunu düşündüğünüz, şüpe ettiğiniz yakınlarınız, tanıdıklarınız varsa onları bu hakları konsununda bilgilendirin.

 

Sevgili Anneler- Babalar “Özel EÄŸitime” ihtiyacı olduÄŸunu düşündüğünüz ve şüpe ettÄŸiniz çocuÄŸunuz var ve ne yapacağınızı bilmiyorsanız, ilk yapılması gereken ÅŸey baÄŸlı bulunduÄŸunuz (RAM) Rehberlik AraÅŸtırma Merkezi’nden çocuÄŸunuzun incelenmesi için bir randevü almanız. EÄŸer çocuÄŸunuz okula gidiyorsa okuldaki rehberlik servisi sizi RAM’a yönlendirecektir. Sonra ise randevü günü çocuÄŸunuzu ve gerekli evrakları alarak RAM’ a gitmeniz.

 

Rapor alma iÅŸlemlerini kendiniz de yapabilirsiniz bir özel eÄŸitim merkezinden de yardımda alabilirsiniz. Artık özel eÄŸitim merkezleri kendi kurumunda eÄŸitim alacağını düşündüğü velilere her türlü kolaylığı saÄŸlıyor. BaÅŸvurduÄŸunuz özel eÄŸitim merkezi sizin için RAM’ dan randevü alır , size servis aracı tahsis eder ve rapor alma aÅŸamalarında size rehberlik eder.

 

 

Randevü gününe çocugunuzun karnı tok ve mutlu gelmesi test sırasında performansını göstermesi için çok önemli. RAM’a randevü günü sizden istenen belgeleri eksiksiz getirmeniz gerekir. Mutlaka çocukla birlikte ya anne ya da baba olmalı. RAM da çocuÄŸunuzun problemine göre inceleme, test farklı zaman alabiliyor. RAM’da Genel olarak çocuÄŸunuz teste alınır ve sonra velisi olarak size bilgi verilir. RAM yine çocuÄŸunuzun sorununa göre Devlet Hastenesine “ Özürlü Kurul Raporu için sevk edebilir.

 

Devlet Hastanesine sevk verildiğinde siz istediğiniz devlet hastanesinden randevü alıp gerekli işlemleri yapıyorsunuz. RAM hastanenin raporunu da değerlendirerek çocuğunuza rapor hazırlıyor. Bu rapor, çocuğunuzun özel eğitime ihtiyacı varmıdır bireysel ve grup terapisi alabilir mi alamaz mı bunu resmi olarak söylüyor. Rapor sadece özürlü çocuğa verilmez. Rapor çocuğun tanısı ve alması gereken eğitimi hakkındaki resmi yazıdır. Eğer çocuğunuzda bir sorun yoksa ve özel eğitime ihtiyacı yoksa yine buna dair bilgi raporu verilir.

 

Ücretsiz özel eÄŸitimi alma hakkı ÅŸu çocuklara tanınmıştır: Hafif, orta, agır zeka geriliÄŸine; otistik, spastik, öğrenme güçlügü, iÅŸitme engeli konuÅŸma bozukluÄŸu olan ve fizyoterapi ihtiyacı clan çocuklara veriliyor. Ayrıca inceleme sonun da çocuÄŸunzun üstün yetenkli olduÄŸuna dair bir rapor verilirse, bu raporla çocuÄŸunuz özel okullar ve kolejlerde burs yada indirimden faydalanabiliyor. Bu konu da baÄŸlı bulunduÄŸunuz RAM’ dan daha ayrıntılı bilgi alabilirsiniz.

 

 

Özel EÄŸitim Kurumlarında “ ücretsiz özel eÄŸitim alma hakkı sadece RAM’dan alınan raporla mümkündür. Bazen çocuklar sınırda kalıyor. Özel eÄŸitime ihtiyacı olsa da sınırda kaldığı için bu rapora gerekli görünmüyor. Çünkü amaç gerçekten eÄŸitime ihtiyacı olanların bu haktan yararlanması. Raporu yoksa ve çocuÄŸunuz ögrenme güçlügü yaşıyorsa, siz kendi maddi imkanlarınızla da özel eÄŸitim merkezlerine gönderebilirsiniz. EÄŸer özel eÄŸitim merkezi gerçekten kaliteli bir eÄŸitim veriyorsa çocuÄŸunuza çok faydalı olacaktır.

 

 

Raporu aldıktan sonra istediğiniz Özel Eğitim Merkezine raporunuzu teslim edebilirsiniz. Bu Özel Eğitim Merkezinde uzmanlar çocuğunuzun programını yapar ve eğitimiyle ilgi bilgilendirir. Artık Özel Eğitim Kurumları çocuğunuza ücretsiz servis sağlıyor. Buna benzer hizmetlerle sizleri memnun etmeye çalışıyor. Eğer çocuğunuzun devam ettiği özel eğitim merkezinden memnun değilseniz ilişkinizi hemen kesip başka bir kuruma gitme hakkına sahipsiniz. Eğer kurum “hayır, gidemezsin, raporunu veremeyiz “derse bağlı bulunduğunuz MEB Özel Eğitim Şube Müdürüne bir dilekçe yazmanız yeterli olacaktır. Herhangi bir kurumda gördüğünüz haksızlıkğı, yolsuzluğu da yine MEB Özel Eğitim Şube müdürlüğüne bildirebilirsiniz. O kurumlarla ilgi gerekli işlemler yapılacaktır.

 

 

Anne- baba olarak özel eğitime ihtiyacı olan çocularınızın hakkını arayın. Çocuklarınızı eve hapsetmeyin. Özel eğitim alması için gerekli işlemleri takip edin ve Özel Eğitime başladığında o kurumun eğitim kalitesine dikkat edip, ilgi bir veli olun. Böylelikle çocuğunuzun topluma yararlı bir birey olarak yetişmesinde katkıda bulunmuş olursunuz.

 

 

Bu konuda sorularınız olursa her zamam mesaj atabilirsiniz.

 

Pedagog Sevil Gümüş

Kurucu, Aile ve Çocuk Danışmanı

Comments are closed.

%d blogcu bunu beÄŸendi: